Chipmærkning

Hillerød Hestepraksis kører gerne ud og besigtiger og chipmærker hos dig! Se også vores udkørende praksis.

Registrering og Chipmærkning af heste

Mærkning med mikrochip er en sikker og god mærkningsform der kan bruges til identifikation af den enkelte hest. Chipmærkning er lovpligtig for alle heste født efter 1. juli 2009 og alle heste, der ikke tidligere har været registreret og altså skal have nyt pas, herunder også føl.

Er din hest allerede chipmærket, så vær opmærksom på hvor og hvordan chippen er registreret. Nogle heste er tidligere chipmærket for udelukkelse fra konsum uden at chippen er registreret i deres pas.

Alle nyfødte føl skal chipmærkes

Fra 2010 er brændemærkning af heste ikke længere tilladt i Danmark og den eneste lovlige mærkningsform er således chipmærkning. Hesten kan enten chipmærkes af en dyrlæge, eller af en mærker fra Landscenteret Heste. I forbindelse med mærkningen skal der udfyldes signalement af hesten, som indsendes til Landscenteret Heste, der udsteder hestens pas (for islandske heste: Islandshesteforeningen).

Hvordan foregår chipmærkningen?

”Chippen” består af en lille elektronisk mikrochip, ca. 1 mm i diameter og få mm lang. Chippen er gemt i en tyk kanyle med en plastikstilette. Dyrlægen indfører kanylen midt på venstre side af hestens hals på overgangen mellem nakkekammen og halsmuskulaturen og trykker stiletten i bund hvorved chippen placeres. Herefter kontrolleres det, at chippen er placeret korrekt med en chipaflæser.

De fleste heste reagerer ikke eller kun ganske lidt på at blive chipmærket. Det, som gør ondt, er lige når nålen går igennem huden, ligesom når hesten bliver vaccineret.

Registrering af hesten

Pr. 1. januar 2010 trådte en EU bekendtgørelse i kraft. Det betyder, at alle heste i Danmark skal have et pas med medicinsider. For at få nyudstedt et pas efter 1. juli 2009, skal hesten være chipmærket.

Der findes overgangsordninger afhængigt af hestens alder. Senest 31.12.11 skal alle heste i Danmark være mærket, registreret og udstyret med et pas. Der er tidligere tidsfrister for yngre heste. De præcise regler kan findes på Landscenteret Hestes hjemmeside www.hestepas.dk hvorfra formularer til bestilling af pas også kan downloades. Islandske heste får udstedt pas gennem islandshesteforeningen, her henvises til deres hjemmeside på www.islandshest.dk

Hvis din hest ikke har et pas, så overvej at lade papirerne udfylde i forbindelse med næste rutinebesøg fx vaccination. Hvis hesten ikke er chipmærket, skal dette gøres i samme forbindelse. Såfremt hesten allerede er chipmærket for udelukkelse fra konsum, skal chippen blot aflæses og anføres i papirerne. Heste der har en gammeldags stamtavle på papir, skal have denne ombyttet til et pas, se mere på ovennævnte hjemmesider.

Opdatering af pas

Alle heste, hvis pas er udstedt før juli 2009, skal have deres pas opdateret med såkaldte medicinsider. Dette er lovpligtigt. Se mere på www.hestepas.dk respektivt.

Gamle, ikke opdaterede pas, der er udstedt af Landcentret / Landskontoret slutter på side 40. Pas, der er blevet opdateret, ender på side 56.

kontakt os i dag

Kontakt din lokale hestedyrlæge

​Du er velkommen til at kontakte os helt og aldeles uforpligtende. Det kan du gøre enten via vores kontaktformular eller ved at ringe eller skrive til os.

Vi ser frem til at hjælpe dig.

Ring eller skriv til os

Ring på: 48 28 67 68

Skriv til: klinik@hestedyrlaegerne.dk  

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.