Øjensygdomme

​Hvordan er hestens øje opbygget

Forrest ses hornhinden som er 0,9mm tyk. Regnbuehinden er farvet og er meget tynd. Den indeholder muskler der kan åbne og lukke pupilstørrelsen og regulerer lyspåvirkningen. Hos heste der en speciel udvækst i den øverste kant af pupillen. Bagved regnbuehinden ligger linsen som forstørrer billedet af det hesten ser. Bag linsen ses det bagerste øjenkammer som består af glaslegemet, den bagerste nethinde og synsnerven. Syns nerven føres op til hjernen.

​Hvornår skal jeg tilkalde dyrlægen​

Tegn på:

Tåreflåd.

Lys skyhed.

Sammenknebet øje.

Rødme i øjet.

Mat/mælkehvid hornhinde.

Mistanke om blindhed.

Sår på hornhinden kan sjældent ses med det blotte øje og derfor er det vigtigt, at du tilkalder dyrlægen, hvis du observerer en af tegnene ovenover. Er du i tvivl så ring altid til dyrlægen.

Akutte hornhindeskader

Ved en akut hornhinde skade ses øjensmerter i form af sammenknibning af øjet og tåreflåd. Det er vigtigt at tilkalde dyrlæge så behandling af øjet kan starte hurtigst muligt. Diagnosen stilles ved farvning af øjet. Udover forskellige slag øjendråber er serum fra hestens eget blod også et effektivt middel til at fremme helingen af hornhinden. Et ubehandlet eller underbehandlet hornhindesår kan medføre arvævsdannelse i hornhinden og i værste fald en betændelsesreaktion i øjet der medføre tab af synet.

Måneblindhed/ regnbuehindbetændelse/ eru=equine recurrent uveitis

Sygdommen er betændelse I øjets regnbuehinde og er ofte tilbagevendende og kan I sidste end medføre blindhed. Symptomerne forekommer som regel kun I et øje og hornhinden virke uklar. Sygdommen kan være svær at opdage og er vanskelig at behandle. Regnbuehindebetændelse kan give grå stær og varig skade I linsen og nethinden, samt give grøn stær(glaukom).

​Grå stær/ kataract​

Defineres som en uklarhed i linsen. Synet er nedsat eller hesten er blind og pupillen er grå/hvid. Grå stær kan opstå som følge til øjenskade eller regnbuehindebetændelse. Det kan også ses som medfødt defekt hos føl. Følgesygdom til grå stær kan være grøn stær og regnbuehindebetændelse.

Grøn stær/glaucom​

Defineres ved for højt tryk i øjet. Symptomerne er forstørret øje, lysstiv pupil, uklar hornhinde, ubehag, rødme. Det kan være svært at afgøre om øjet er for stort, derfor er det vigtigt at få dyrlægen til at måle trykket i øjet. Sygdommen opstår som regel som følge af en anden sygdom fx regnbuehindebetændelse.

kontakt os i dag

Kontakt din lokale hestedyrlæge

​Du er velkommen til at kontakte os helt og aldeles uforpligtende. Det kan du gøre enten via vores kontaktformular eller ved at ringe eller skrive til os.

Vi ser frem til at hjælpe dig.

Ring eller skriv til os

Ring på: 48 28 67 68

Skriv til: klinik@hestedyrlaegerne.dk  

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.