Guide til foling

Forår er føltid

– og føltid er mest til glæde og en gang imellem til bekymring. Mange problemer kan forebygges ved at være velforberedt, observant og gribe hurtigt ind ved problemer.

Føllet er født, men ligger stadig med bagbenene i hoppens skede mens det sidste blod overføres fra moderkagen via navlestrengen til føllet

Her får du en opsummering af det normale folingsforløb og en hurtig tjekliste, lige til at printe ud og have i stalden når folingen nærmer sig. Sørg for altid at være klar over, hvad der er normalt, og hvad der kræver hjælp. Når det gælder folinger er der ingen tid at spilde, ring hellere til dyrlægen for tidligt end for sent.


En hoppe er drægtig i 11 måneder, eller ca. 340 dage. Der er dog store individuelle variationer og foling 2 uger før eller 3 uger efter den fastsatte terminsdato er ikke unormalt. Føl født mere end 14 dage for tidligt er typisk såkaldt præmature, dvs. underudviklede og vil have nedsat chance for at overleve, men sådanne føl kan også komme til verden til terminsdatoen. Præmature føl kan bl.a. kendes på silkeagtig pels, meget vælvet pande og meget blød brusk i ører og mule.


Folingen er nært forestående, når muskulaturen omkring skedeåbningen er afslappet og mælken er løbet til yveret.

Pattespidserne bliver udfyldte og spændte, og på mange hopper kommer der lidt mælkeløb eller vokspropper, som er lidt mælk, der størkner på pattespidsen. Disse tegn kan komme en uge eller få timer før selve folingen starter, hopperne er meget forskellige på disse områder. Hvis hoppen har fået føl tidligere vil den som regel følge samme mønster de næste gange.​

Et velskabt føl og en glad hoppe er heldigvis resultatet af de fleste folinger!

​​

En normal foling foregår i tre faser:

Første fase er opblokningsfasen. Denne kan vare fra ½-4 timer og involverer svage sammentrækninger af livmoderen der driver føllet frem til fødselsstillingen og får livmoderhalsen til at afslappes. Hoppen bliver urolig og kan få milde koliksymptomer; svede, og lægge sig og rejse sig gentagne gange. I slutningen af denne fase brister fosterhinder og ”vandet går”. Vandet kan gå i flere små portioner eller i en stor portion af 10-15 L.

​Begyndende vokspropper på en hoppe 1 uger før foling. Pattespidserne er endnu ikke helt udfyldte af mælk

Anden fase starter når vandet går, det er uddrivningsfasen. Denne fase er kort og kraftig, næsten eksplosionsagtig. Fra vandet går bør der ikke gå mere end 5 min. før den inderste fosterhinde eller føllets ben er kommet til syne. Et normalt lejret føl har begge forben strakt frem foran sig, det ene lidt længere fremme end det andet og mulen hvilende ca. på forknæene. Hoppen ligger ofte fladt på siden mens den har presseveer. Når det meste af føllet er født, ligger føllet med bagbenene inde i hoppen mens det sidste blod overføres fra moderkagen til føllet. Når hoppen eller føllet forsøger at rejse sig brister navlestrengen på et forudbestemt sted tæt ved føllet. Hele uddrivningen må ikke tage mere end 20-30 min.​

Første fase afsluttes når vandet er går. Herefter begynder hoppen at få presseveer. Hopperne ligger ofte fladt på siden under presseveerne

Vandet er gået og den inderste fosterhinde samt den første forhov er synlig i hoppens skedeåbning.​

Tredje fase er afstødning af efterbyrden. Når føllet er født mangler kun moderkagen (efterbyrden) at blive afstødt. Dette kan ske umiddelbart efter folingen eller det kan tage nogle timer. Når efterbyrden er afgået skal denne undersøges, så man er sikker på at alt er ude. Er dette ikke tilfældet eller har den ikke løsnet sig efter et par timer, tilkaldes dyrlægen. En hoppe kan blive alvorligt syg af en tilbageholdt efterbyrd.

Efter lidt tid lykkes det endelig! Føllet her er knap en time og står selv for første gang

Går noget ikke som beskrevet her undervejs, så tøv ikke med at tilkalde dyrlægen straks.

Hurtig hjælp øger chancerne betydeligt, for at alt går godt.​

Du bør kontakte dyrlægen, hvis:

  • 1. stadie varer mere end 4 timer.
  • der ses en rød blære i skedeåbningen (for tidlig løsning af efterbyrd).
  • der ikke er 2 forben eller fosterblære (blank, hvid/grå) synlige i skedeåbningen 5 min efter vandet er gået.
  • føllet ikke er født inden for 30 min efter vandet er gået.
  • efterbyrden ikke er afgået når der er gået 3 timer efter foling.

Er du i tvivl om folingen forløber normalt, så ring med det samme og få rådgivning!

Når føllet er kommet til verden kan man forvente følgende udvikling:

  • Inden for 5 min: Løfter hovedet
  • 5-10 min gammel: Ligger i brystleje
  • 20 min gammel: Forsøger at rejse sig
  • 30 min gammel: Sutterefleksen til stede
  • 1 time gammel: Kommer op at stå
  • 2 timer gammel: Dier hos hoppen
  • Ca. 2 timer gammel: Sover
  • Inden for 10 timer: Urinerer første gang
  • Inden 24 timer: Første fæces afgang (mekonium, sort og evt hårdt)

Hvis føllet ikke følger disse angivelser, så kontakt dyrlægen for at være sikker på, at føllet om nødvendigt bliver behandlet i tide.

En intakt efterbyrd har kun ét hul, der hvor føllet er kommet ud

Føllet er nu ca ½ time gammelt og forsøger for første gang at rejse sig

Husk, at langt de fleste folinger forløber hurtigt og ukompliceret,

men hvis noget går galt er det altafgørende med hurtig hjælp!

kontakt os i dag

Kontakt din lokale hestedyrlæge

​Du er velkommen til at kontakte os helt og aldeles uforpligtende. Det kan du gøre enten via vores kontaktformular eller ved at ringe eller skrive til os.

Vi ser frem til at hjælpe dig.

Ring eller skriv til os

Ring på: 48 28 67 68

Skriv til: klinik@hestedyrlaegerne.dk  

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.