​Handelsundersøgelse

​Vi vejleder gerne i forbindelse med køb og salg af heste, ligesom vi udfører handelsundersøgelser og -vurderinger.

Før handel med hest​

I overvejelser inden køb/salg bør bl.a. indgå hestens type, alder og uddannelsesniveau, hesten bør prøves, gerne flere gange og dens hidtidige præstationer og sygdomshistorie oplyses.

Det anbefales altid at få lavet en handelsundersøgelse af hesten, det er til stor fordel for både køber og sælger. Læs mere her om køb/salg af hest.

Handelsundersøgelsens formål er, at få en sundhedsstatus på hesten, så beslutning om køb/salg kan foretages på et så oplyst grundlag som muligt så risikoen for efterfølgende tvister minimeres. Undersøgelsen kan tillige danne grundlag for forsikring af hesten efter handlen.

Som køber bør man vælge en dyrlæge, man har tillid til og som ikke er sælgers dyrlæge. Dyrlægen er således købers repræsentant i handlen og undersøger hesten for køber.

Det er vores anbefaling, at både køber og sælger er til stede ved handelsundersøgelsen, så alle parter får præcis de samme oplysninger fra dyrlægen, hvilket mindsker risikoen for misforståelser og uenigheder.

Efterfølgende handelsaftale, hvor alle bemærkninger og afvigelser noteres, bør laves skriftligt og indeholde både en købekontrakt og en sælgererklæring.

Handelsundersøgelsen udføres efter Den Danske Dyrlægeforenings retningslinier og formularen “Sundhedsundersøgelse” (Den blå attest) udfyldes. Køber, sælger og dyrlæge får efter endt undersøgelse hver et eksemplar.

Den første del af undersøgelsen foregår i stalden, hvor hesten gennemgås; der undersøges øjne, tænder, hjerte, lunger, ryg- og halsreflekser mm. Alle palperbare (mærkbare) eller synlige forandringer i hud, led, sener, muskler eller andet noteres.

​Herefter fortsætter undersøgelsen med mønstring på fast bund i skridt og trav, hesten får lavet bøjeprøver og bliver longeret på blød og hård bund. Hesten ses under rytter hvis det er muligt. Efter longering/ridning undersøges hjerte og lunger endnu en gang.

Køber og sælger aftaler inden undersøgelsen, hvorvidt der skal foretages røntgenundersøgelse af hesten, og hvem der skal betale for den. Vi anbefaler sædvanligvis røntgenundersøgelse, det giver en højere sikkerhed for både køber og sælger for ikke efterfølgende at ende i en tvist, hvis der viser sig at være problemer. Som minimum tages de af Den Danske Dyrlægeforening anbefalede 12 røntgenbilleder.

Supplerende røntgenbilleder af hovseneben, hals, ryg eller andet tages efter aftale. Efter behov, fx hvis hesten tidligere har haft en seneskade, kan den kontrolleres og vurderes ved en supplerende ultralydsscanning. Endoskopisk undersøgelse af luftvejene kan ligeledes tilvælges, hvis der har været problemer med hoste eller bilyde ved vejrtrækning.

Alle afvigelser fra det normale bliver noteret på formularen og betydningen af dem bliver vurderet under hensyntagen til hestens fremtidige brug.

Aftalegrundlaget til handelsundersøgelsen findes her.

kontakt os i dag

Kontakt din lokale hestedyrlæge

​Du er velkommen til at kontakte os helt og aldeles uforpligtende. Det kan du gøre enten via vores kontaktformular eller ved at ringe eller skrive til os.

Vi ser frem til at hjælpe dig.

Ring eller skriv til os

Ring på: 48 28 67 68

Skriv til: klinik@hestedyrlaegerne.dk  

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.