Bukkehov

Lider dit føl af bukkehov? Så kan vi hos Hillerød Hestedyrlæger hjælpe dig. Vi ser hvert år mange føl med bukkehov – både nyfødte og ældre, og vi har derfor en bred viden og god erfaring med behandlingen af bukkehov.

Bukkehov er betegnelsen for den afvigende benstilling, hvor hovens tåvæg står meget stejlt og dragterne enten ikke når jorden eller er blevet for høje som konsekvens af den forkerte benstilling.

En bukkehov er resultatet af overdrevet bøjning af hovleddet. Det samme kan gøre sig gældende for kodeleddet, hvormed koden ses fremskudt til at stå lodret eller endnu værre foran lodret i forhold til hoven. Ofte er hovleddet også involveret, når koden er fremskudt, og denne deformitet betegnes som senestyltefod.

Bukkehov, senestyltefod og andre deformiteter involverende bøjesenerne betegnes; fleksordeformiteter, idet fagudtrykket for bøjesene er; fleksorsene. 

Årsager

Fleksordeformiteter kan enten være medfødte eller erhvervede (udviklet efter fødslen). Årsagen til en medfødt fleksordeformitet kan være, at føllet ikke har ligget rigtigt i fostertilstanden, eller at der har været for lidt plads. Tilstanden kan også være arvelig, hvorfor det er værd at overveje, om man vil avle på en hest, der er født med f.eks. bukkehov.

Den erhvervede form ses som regel som et resultat af smerte. Smerte relateret til bevægeapparatet og/eller benene kan give anledning til halthed og udløse fleksordeformiteter på meget kort tid. Når hesten har ondt/er halt vil den aflaste et eller flere ben, og bøjesenerne bliver derved ikke bevæget som normalt. Årsager til erhvervede fleksordeformiteter kunne

være hurtig vækst (vokseværk) og hovbylder. 

Diagnose

Den hyppigst forekommende fleksorderformitet er bukkehov, og er forårsaget af et for stort træk i den dybe bøjesene. Senestyltefoden med den fremskudte kode kan både være forårsaget af et for stort træk i den

overfladiske- og/eller den dybe bøjesene. Hvilke af bøjesenerne der er involveret skal selvfølgelig afgøres inden der kan tages stilling til behandlingen. 

Diagnosen kan som oftest stilles på baggrund af den karakteristiske benstilling. Dog er en røntgenundersøgelse ofte nødvendigt som supplerende værktøj med hensyn til behandlingsvarighed og prognose. 

Behandling med oxytetracyklin

Uanset typen af fleksordeformitet gælder det, at jo yngre føllet er, jo bedre prognose for korrektion.

Der er dog ingen grund til at opgive bare fordi føllet udvikler en fleksordeformitet i en sen alder. 

I 2019 undersøgte vi hos Hillerød Hestedyrlæger effekten af medicinsk behandling af erhvervet bukkehov hos føl i alderen 2-5 måneder.

Føllet er efter operationen blevet beskåret og har fået limet en tåforstærkning på. Føllet havde helt normal benstilling efter få uger.

Studiet viste at høje doser af oxytetracyklin, som tidligere udelukkende har været anvendt til føl indenfor de første levedøgn/føl født med bukkehov, også har en positiv effekt hos føl op til 5 måneders alderen. Der sås en tydelig korrektion af benstillingen allerede 24 timer efter behandlingen.

Den medicinske behandling kan dog aldrig stå alene, og skal altid kombineres med korrektiv beskæring, påsætning af limtå til tåforlængelse kontrolleret motion og længerevarende smertebehandling.​

Ved operation for bukkehov skæres støttebåndet til den dybe og/eller overfladiske bøjesene over, hvilket giver bøjesenen/-erne mulighed for at forlænges lidt. Ligesom med den medicinske behandling, kan operation ikke stå alene, og kræver samme tiltag som beskrevet

overfor.

Konsekvensen af en ubehandlet fleksordeformitet er nedsat holdbarhed og en dårligere fremtid for hesten som atlet. Det er derfor ekstremt vigtigt at evaluere sit føl ofte og agere hurtigt, hvis der opstår halthed/smerte eller ændringer i benstillingen. Ændringer i føllets benstilling kan ske over få døgn.

Hvad kan man selv gøre?

  • Vær opmærksom på føllets benstilling og besvægelse
  • Vær opmærksom på føllets adfærd – når føllene har ”vokseværk” bliver de ofte mere stille, leger mindre, går stift og spændt
  • Begræns motion ved mistanke om smerte
  • Få udformet en foderplan til den drægtige og diegivende hoppe og føllet
  • Tøv ikke med at kontakte dyrlægen – benstillinger er vanskelige at vurdere, og ændringer kan ske fra dag til dag hos det voksende føl

Middelsvær grad af bukkehov normalt, men koden er bøjet frem. 

Svær grad af bukkehov

Styltefod hvor hoven står på jorden og koden er fremskudt

KAN MAN KORRIGERE EN SLEM BUKKEHOV UDEN AT OPERERE?

Læs hele nyheden lige her​.

Kontakt os og bestil tid til behandling af bukkehov

Hvis du har mistanke om, at dit føl lider af bukkehov, eller har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakte os. Vi har både udkørende praksis og klinik, og kan derfor både behandle dit føl hjemme og her på klinikken, hvor der er mulighed for indlæggelse. Vi kører i hele Nordsjælland, og kommer særligt ofte forbi Hillerød, Helsingør og omegn.

kontakt os i dag

Kontakt din lokale hestedyrlæge

​Du er velkommen til at kontakte os helt og aldeles uforpligtende. Det kan du gøre enten via vores kontaktformular eller ved at ringe eller skrive til os.

Vi ser frem til at hjælpe dig.

Ring eller skriv til os

Ring på: 48 28 67 68

Skriv til: klinik@hestedyrlaegerne.dk  

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.