Underløbne dragter

Underløbne dragter ses specielt på heste med flade hove og bagtil brudt tåakse (se Benstillinger). Disse heste bliver ofte halte pga. en overbelastning af hele den bageste del af hoven incl. hovseneben og disses ledbånd, af hovleddet som bliver overstrakt og af bøjesenerne som også bliver overstrakte.

Paralleliteten mellem den forreste og bageste del af hoven – set fra siden – går tabt. Vinklen til underlaget bliver for lille, hvilket vil sige at hornets vækst ændrer retning og vokser mere ind under hoven, se fig. 1 . Dragthornet er sædvanligvis svagt og dårligt voksende.

Fig. 1 – De to linier burde være parallelle, hesten har underløbne dragter og bagtil brudt tåakse, som dog ikke er særlig synlig her, da hesten står med benet fremme. Denne hest var halt og havde været det i nogle måneder, da billedet blev taget, men blev haltfri efter to beskæringsperioder.

Hesten får tendens til at sætte tåen i jorden først, hvilket medfører en forkert afvikling af skridtet og belaster det i forvejen dårlige dragthorn. Samtidig nedsættes blodcirkulationen i hele den bageste del af hoven, hvilket forstærker den negative påvirkning som det stressede område i forvejen er udsat for.​

Rigtig mange af disse heste er halte eller bliver det, de fleste, dog afhængig af hvor længe problemet har stået på, kan hjælpes ved korrektion af beskæring og beslag. Afgørende for et godt resultat er at finde hovens rigtige overrulningspunkt, så benet ikke er for længe om at blive løftet fra jorden. Til dette er røntgen en god og sikker metode. Dertil er det nødvendigt at alt dårligt horn fjernes, at hjørnestøtterne bevares, for at styrke dragternes bæreevne og at skoenes størrelse er tilstrækkelig. Her kan ofte med fordel anvendes 4 punkt-sko eller 4 punkt-ringsko evt. ringsko.

Hillerød Hestedyrlæger samarbejder gerne med din egen beslagsmed om at sikre den korrekte skoning af din hest, men vi kan også være behjælpelige med at etablere kontakt med en af vores dygtige samarbejdspartnere. Kontakt os endelig for at høre nærmere.

Hesten her har tydeligt bagtil brudt tåakse (linien er ikke ubrudt), er langtået og har alt for små sko på. Linien i den forreste og bageste del af hoven er ikke parallele. Dette er begyndelsen til underløbne dragter. Hesten var ikke halt, da billedet blev taget, men var absolut i risikogruppen for at blive det, hvis beskæring og beslag ikke var blevet korrigeret.

kontakt os i dag

Kontakt din lokale hestedyrlæge

​Du er velkommen til at kontakte os helt og aldeles uforpligtende. Det kan du gøre enten via vores kontaktformular eller ved at ringe eller skrive til os.

Vi ser frem til at hjælpe dig.

Ring eller skriv til os

Ring på: 48 28 67 68

Skriv til: klinik@hestedyrlaegerne.dk  

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.