Hovens opbygning

Hoven og tåleddenes opbygning og bevægelighed

For at kunne vurdere om en hest skal have korrigeret beskæring og beslag og i så fald hvordan, er det nødvendigt at kende til de anatomiske forhold og ikke mindst til de biodynamiske forhold, da enhver enkelt lille ændring i hovens facon medfører ændrede tryk og træk i de forskellige led, ledbånd og sener og dermed ændret bevægelse af de enkelte strukturer. Se de tilhørende illustrationer.

Når hesten er i bevægelse, er der på en normal hov ca. 10 mm’s forskel på størrelsen af hoven fra den er fuldt vægtbærende til den er opløftet ( fig. 1). Denne bevægelse er afgørende for en god og sund blodcirkulation i hoven, som igen er afgørende for en normal funktion. For dårlig blodcirkulation kan bl.a. resultere i hovsenebenssyndrom og kroniske smerter i hele den bageste del af hoven.

Et andet væsentligt punkt i hestens bevægelse er overrulningen dvs. fasen fra dragterne løfter sig fra jorden til tåen løfter sig og benet er opløftet. Hvis denne fase er for lang sker der en unødig belastning specielt af hovsenebensregionen og bøjesenerne, samtidig bliver blodcirkulationen dårligere.

Forskel i højden på indvendig og udvendig side af hoven medfører nogle modsat rettede rotationer af tåknoglerne som derefter medfører stramning af nogle ledbånd og delvis afslappelse af andre.

Ledspalterne bliver tillige trykket sammen i den høje side, hvilket let kan skabe slidforandringer og dermed halthed på længere sigt.

Disse billeder illustrerer ovenstående. Klik på billederne for at se dem i en større version.

Fig. 1 – Når benet er vægtbærende presses strålen mod jorden og hoven udvider sig.​

Fig. 2 – Tværsnit gennem tåleddene. Mange af ledbåndene kan ikke ses på dette tværsnit, da de ligger på inder- og yderside af hvert led dvs. på hver side af dette snit.​

Fig. 3 – Blodforsyningen til hoven kommer via de røde arterier og løber tilbage via de blå vener. Forgreningerne bliver endnu mere udtalte nede i hoven, der er endnu flere blodkar under dragtbrusken C.

Fig. 4 – Hovens arterier. De mindste kar (kapilærerne) og venerne er fjernet for at øge overblikket. Bemærk den rigelige blodforsyning i den bageste del af hoven.​

Fig. 5 – Pilene viser de modsat rettede kræfter der er resultat af en ubalanceret hov. Pilen nederst th. viser hvor den asymmetriske påvirkning kommer fra.​

kontakt os i dag

Kontakt din lokale hestedyrlæge

​Du er velkommen til at kontakte os helt og aldeles uforpligtende. Det kan du gøre enten via vores kontaktformular eller ved at ringe eller skrive til os.

Vi ser frem til at hjælpe dig.

Ring eller skriv til os

Ring på: 48 28 67 68

Skriv til: klinik@hestedyrlaegerne.dk  

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.